El disseny tèxtil, la serigrafia i el gravat es donen citen a l'Escola d'Arts i Oficis de Vitòria

El curs escolar està a punt d’acabar, però abans d’abaixar la persiana l’Escola d’Arts i Oficis de la capital alavesa encara té algunes propostes expositives que mostrar al públic. Fins al pròxim 27 de maig, Ainhoa Ortiz, Maribel Martínez Díaz de Alda i el grup Entinta proposen al visitant un interessant recorregut per diferents disciplines artístiques.

El disseny tèxtil és l’opció escollida per l’artista convidada, que coneix molt bé l’escola, ja que va ser una de les seves pupil·les. En el seu retorn porta Estacions entrefilades, un projecte que gira al voltant de la dona canviant, la dèria més important dels Navajo i figura que s’identifica com l’essència de la vida, fent-se vella i rejovenint de nou en un cicle interminable de regeneració. A partir de sis acolorides peces, la seva aportació «representa l’esdevenir cíclic de les estacions», en què es neix, es madura, s’envelleix i es mor per renéixer a la primavera.

El feltre, el cosit, el filat i els nusos es barregen en una proposta que l’artista ha realitzat al llarg de tot un any, cada obra a la seva estació corresponent.

I també és laboriós el procés per realitzar els gravats que exhibeix el grup Entinta, denominació que al seu dia va adoptar el col·lectiu format pels alumnes de Gravat Calcogràfic. Un total de 29 gravats de diverses factures i formats realitzats durant el curs 2010-2011 al servei de la recreació, del color i de l’ obtenció de textures donen forma a Con.tórculo, on també es pot veure alguna que altra peça dominada pels grisos i negres per oferir una lleu crítica social. Motius de la natura com fulles i flors, edificis i fins i tot el flautista de Manet a Ullibarri protagonitzen les estampes que els alumnes han elaborat utilitzant, en la seva majoria planxes de coure.

Martínez Díaz de Alda, per la seva banda, es decanta per la serigrafia a Mirades urbanes per reflectir moments quotidians de qualsevol ciutat. Espais de Vitòria, la platja de Zurriola de Donosti o racons de Sevilla i Madrid han captat l’atenció d’aquesta alumna de l’escola que s’enfronta al públic per primera vegada.

La famosa pedregada que va tenir lloc a la capital altempordanesa en ple estiu del 2009, núvols amenaçadors, músics que amenitzen festes, aiguadors refrescant els carrers o animals en diferents situacions van ser capturats primer amb la seva càmera fotogràfica per després tornar a ser retratats, aquesta vegada, mitjançant la serigrafia, «un procés molt laboriós i manual, però satisfactori», on ha jugat amb els colors.

×